© Prezentul rezumat îi aparține Direcției agent guvernamental din cadrul Ministerului Justiției al Republicii Moldova. Orice preluare a textului sau a unei părți din acesta se va face cu următoarea mențiune: „Rezumatul deciziei a fost efectuat de către Direcția agent guvernamental din cadrul Ministerului Justiției al Republicii Moldova”.

La 5 septembrie 2024 Curtea Europeană a Drepturilor Omului (în continuare „Curtea”) a pronunțat decizia de radiere de pe rol în cauza Hamurari v. Republica Moldova (nr. 42403/14).

În fața Curții, reclamanta s-a plâns în baza Articolului 1 din Protocolul nr. 1 la Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale (în continuare „Convenția”), invocând diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă din cauza neconsiderării contribuțiilor sale la fondul de pensii pentru perioada 1984-1993.

După comunicarea prezentei cauze Guvernului, Agentul guvernamental a inițiat în fața instanțelor naționale procedura de revizuire a hotărârii definitive contestate. În consecință, Curtea de Apel Chișinău a admis cererea de revizuire, a constatat încălcarea Articolului 1 din Protocolul nr. 1 la Convenție, a acordat reclamantei despăgubiri pentru prejudiciul moral în cuantum total de 2.000  de euro, dispunând rejudecarea cauzei.

După rejudecarea cauzei, Curtea de Apel Chișinău a adoptat o nouă decizie cu privire la fondul cauzei prin care a admis în totalitate pretențiile reclamantei, obligând Casa Națională de Asigurări Sociale să efectueze recalcularea pensiei reclamantei cu includerea în calcul a contribuțiilor sale salariale pentru perioada 1984-1993. Această decizie  a fost menținută  de către Curtea Supremă de Justiție.

Bazându-se pe Articolul 37 § 1 (b) din Convenție, Guvernul a solicitat Curții să radieze cererea de pe rol. Reclamanta nu a răspuns la scrisoarea Curții prin care fusese invitată să se pronunțe asupra cererii Guvernului.

Din aceste considerente, în absența oricăror circumstanțe speciale cu privire la respectarea drepturilor garantate de Convenție sau de Protocoalele sale, Curtea a radiat cererea de pe rol, notând că litigiul fusese soluționat la nivel național, în sensul Articolului 37 § 1 (b) din Convenție.

Actualmente, decizia este disponibilă în limba engleză și poate fi accesată pe pagina web a Curții.