© Prezentul rezumat îi aparține Direcției agent guvernamental din cadrul Ministerului Justiției al Republicii Moldova. Orice preluare a textului sau a unei părți din acesta se va face cu următoarea mențiune: „Rezumatul deciziei a fost efectuat de către Direcția agent guvernamental din cadrul Ministerului Justiției al Republicii Moldova”.
La 19 octombrie 2023 Curtea Europeană a Drepturilor Omului (în continuare „Curtea”) a pronunțat decizia în cauza Chifa v. Republica Moldova (nr. 36162/13).
Cererea se referă la pretinsa încălcare a Articolului 6 § 1 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale (în continuare „Convenția”). Reclamanta s-a plâns în fața Curții de faptul că completul Curții Supreme de Justiție care examinase cauza sa civilă nu a fost instituit prin lege și, respectiv, examinarea cauzei de către respectivul complet nu fusese echitabilă.
La 4 iulie 2023, Guvernul a informat Curtea despre redeschiderea cauzei ca urmare a unei cereri de revizuire depuse de către Agentul guvernamental, că instanța de revizuire a constatat o încălcare a Articolului 6 § 1 al Convenției în privința reclamantei, fiindu-i oferită în acest sens o despăgubire cu titlu de prejudiciu moral și că, în urma redeschiderii procedurilor naționale, reclamanta a avut câștig de cauză în litigiul său. Astfel, Guvernul a solicitat Curții să radieze cauza de pe rol.
La 5 septembrie 2023, Grefa Curții a trimis o scrisoare reclamantei, prin care a întrebat-o dacă, având în vedere informațiile furnizate de către Guvern, ea intenționa să-și mențină cererea. Curtea nu a primit niciun răspuns la această scrisoare.
De asemenea, printr-o scrisoare trimisă prin sistemul de comunicare electronică al Curții („eComms”) la 31 octombrie 2023, Curtea a atras atenția reclamantei asupra faptului că termenul pentru transmiterea informațiilor solicitate expirase la 5 octombrie 2023 și că ea nu a solicitat o prelungire. Scrisoarea a ajuns la reprezentantul reclamantului, care a descărcat-o în aceeași zi; cu toate acestea, nu a urmat niciun răspuns.
Din aceste considerente, Curtea a ajuns la concluzia că reclamanta nu mai intenționează să-și mențină cererea sa, iar în absența unor circumstanțe speciale care să afecteze respectarea drepturilor garantate de Convenție și de Protocoalele sale, în conformitate cu Articolul 37 § 1 (a) din Convenție, Curtea a considerat că nu se mai justifică examinarea în continuare a cererii. Prin urmare, Curtea a radiat cererea de pe rol.
Actualmente decizia este disponibilă în limba franceză și poate fi accesată pe pagina web a Curții.