La 03 octombrie 2024, la Chișinău, s-a desfășurat cea de-a patra ședință a Consiliului Consultativ de pe lângă Agentul Guvernamental. Evenimentul, organizat sub egida și cu sprijinul Proiectului Consiliului Europei „Consolidarea sistemului de justiție penală bazat pe respectarea drepturilor omului în Republica Moldova”, reprezintă o formă de dialog continuu cu autoritățile naționale în scopul soluționării dificultăților întâmpinate în procesul de executare a hotărârilor Curții.
În cadrul celei de-a patra reuniuni, membrii Consiliului Consultativ și reprezentanții autorităților publice prezenți la eveniment au pus în discuții grupurile de cauze care se află în procedura de supraveghere avansată a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei, referitoare la asigurarea de către autorități a protecției împotriva violenței domestice și discriminării în bază de gen; luarea în considerare a incidentelor de violență domestică la stabilirea drepturilor de contact cu copiii, detenția în baza unei bănuieli rezonabile, motivarea relevantă și suficientă a deciziilor privind aplicarea și prelungirea arestării preventive, instituirea unui remediu compensatoriu pentru privarea ilegală de libertate.
De asemenea, au fost discutate și grupurile de cauze aflate în procedura de supraveghere standard, referitoare la redeschiderea procesului penal în baza unei declarații unilaterale a Guvernului în fața Curții, casarea hotărârilor judecătorești definitive și utilizarea procedurii de revizuire, luarea minorilor în custodie publică, reținerea pe teritoriul controlat de către autoritățile constituționale și transferul în regiunea transnistreană, investigarea eficientă a deceselor, inclusiv investigarea relelor tratamente de către persoane particulare.
În acest sens, au fost constatate evoluțiile în domeniile de referință privind implementarea efectivă a Convenției de la Istanbul în lumina ultimului raport GREVIO, necesitatea elaborării unui ghid la subiectul motivării măsurilor de arest preventiv și arest la domiciliu și a unui compendiu de bune-practici în acest domeniu, necesitatea colectării dezagregate a datelor statistice în domeniile de referință, soluționarea problemelor de sistem în acest domeniu, asigurarea egalității armelor la dispunerea unor astfel de măsuri preventive, inclusiv în procedura scrisă în fața judecătorului de instrucție, necesitatea reglementării situației minorilor care însoțesc o persoană care încalcă legislația în domeniul migrațiunii, eradicarea colaborărilor neformale cu structurile neformale care ar putea aduce atingere drepturilor fundamentale ale persoanelor, investigarea eficientă a deceselor în contextul termenelor de prescripție. Cu privire la aceste subiecte, s-au propus soluții pentru accelerarea procesului de executare a hotărârilor Curții în respectivele cauze.
Consiliul consultativ al Agentului guvernamental a fost instituit pentru prima dată prin Hotărârea Guvernului nr. 353 din 29 martie 2016, iar componența sa a fost revizuită prin Hotărârea Guvernului nr. 824 din 27 octombrie 2023. Consiliul Consultativ pe lângă Agentul guvernamental reprezintă un organism colegial destinat să asiste Agentul guvernamental în procesul asigurării bunei reprezentări a Republicii Moldova în fața Curții Europene a Drepturilor Omului și al executării hotărârilor Curții. Consiliul Consultativ este constituit din reprezentanți ai autorităților publice, ai mediului academic, ai instituției naționale pentru drepturile omului și ai societății civile.